söndag 20 mars 2011

Årets två första...

Äntligen är på sin plats. Efter många bomturer lossnade det till sist. Av olika omständigheter fick kusten vänta tills eftermiddagen. En tanke var att det kalla vattnet skulle hinnas värmas upp innan jag vandrade i, en teori som jag tror var lyckad! För när jag anlände till dagens valda plats vid halv två tiden var det ett antal fiskare som packade ihop och för att behålla min moral avstod jag från att fråga hur det hade gått för dem. Annars möttes jag av ett vacker väder och mycket lågt vattenstånd. 


Då någon så påpassligt hade förberett en bänk till min ära slog jag mig ner för att fundera kring en taktik för dagen. Ganska snart bestämde jag mig för en vit/rosa/grön Vicke på 20 gr. Efter att ha kämpat mig ut till en lämplig sten, insåg jag ganska omgående att jag inte nådde tillräckligt djupt vatten. Min Vicke var också för lätt för att borra sig igenom den sydvästliga vinden på ett vettigt sätt. Vid en snabb överläggning med mig själv spanade jag in en sten längre ut på revet. Men vilket drag skulle jag välja? Förutsättningar var mycket vind, kristallklart kallt vatten och lågt vattenstånd. Jag behövde alltså ett litet långkastande drag med hyfsad bärighet. Ganska snabbt insåg jag att Spöket Bullit var rätt val! Det tog inte många kast på den nya stenen innan det nöp till i spöet. Något ringrostig gjorde jag ett tafatt mothugg, men fisken satt. Efterlängtade knyckar kändes i spöet! Efter en liten stund ser jag en blank öring i det klara vattnet. Jag hann knappt tänka att det var en perfekt matfisk på ca 1,5 kg innan den hade stångat sig lös. Lika bra det då jag redan hade entrecote i kylen. Men känslan av årets första fisk var tillfredsställande.


Spöket fick fortsätta att optimistiskt bearbeta revet i olika vinklar. Efter ett par puffar  böjde sig spöet igen. Årets andra öring var ett faktum! Denna var på knappa kilot och följde snällt in i håven. Då jag glömde min vattentäta kamera hemma idag, fick det bli ett riskfyllt foto med mobilen. Sen får han snabbt simma tillbaka då jag ville satsa på ett triss.

Men det blir aldrig ett tredje nyp och när kallare väder drar in med dimma och blåst bestämmer jag mig för att åka hem och lägga energi på att förbereda en god middag till min sambo. På tisdag smäller det igen.


2 kommentarer:

  1. Grattis! Själv bommade jag idag också, väntar fortfarande på årets första. Hoppas på lite högre vatten så det blir lite lättare att fiska utan att gå i tången hela tiden.

    SvaraRadera
  2. Kul att det äntligen lossnade för dig.
    Ska försöka komma loss så jag kan hänga med i veckan.
    /Pelle

    SvaraRadera