torsdag 24 mars 2011

Rutinerad kustfiskare berättar...

Att det finns många rutinerade havsöringsfiskare i vårt land är helt klart. Även om jag är uppvuxen vid kusten och fiskat där till och från sedan 1995, är det först under de senaste sex-sju åren som jag verkligen fokuserat på denna förströelse. Därför är det kul när Mikael Lundin, som har 30 års havsöringsfiske i bagaget, kontaktar mig säger att han upplever en av de knepigaste säsongerna hitintills. Vi bollar allt från vattenstånd, sen vår, till månens aktivitet. Min upplevelse är ändå att mars kan vara en av de svårare månaderna eftersom hela vintern har gjort sin inverkan då. Då tar det sin tid för att vattnet och fisken ska komma igång igen. Men jag ber Mikael att bekräfta eller dementera min uppfattning om denna tidiga vårmånad och får som svar:

”Jodå mars har vissa år varit väldigt besvärlig vad gäller fisket, men detta tror jag handlar om snabbt skiftande vattentemperaturer. Just dessa skiftningar blir mycket tydliga denna tid på året då solen snabbt kan värma upp ytvatten i grunda vikar etc. Eller för den delen kyla vissa sidor av utstickande uddar.

Jag minns ett gott fiske vid Engelskabryggan (Ystad) mars 1989. Det var ca 10 s/m sydost och hög sjögång på morgonen, sjögången var egentligen för hög för att fiska, men det var perfekt färg på vattnet! Envis som man är så testade jag att vada ut till första djupkanalen, dvs ca 60 m ut från stranden. Första kastet gav en besa som returnerades, till saken hör också att jag just hade tillverkat en ny rottinghåv som hängde på ryggen. Kast nr 2-4 resultatlösa.. sen händer det grejer när jag skicka iväg plåtbiten nordost en 50 m! Tvärnit och ett hiskeligt hopp från en stor öring, landar den i håven och fortsätter fiska.
Två eller kanske tre kast senare samma scenario, ett hopp och öring nummer två landar i håven efter ca 15 min kamp. Sjöhävningen är ökande och min last på ryggen/i håven känns kan jag säga, oavsett så fiskar jag vidare och får ytterligare 3 stora öringar.

Det visar sig att på södra sidan om bryggan, dvs till höger där håller vattnet 1.5 grader, och på norra sidan är det 5 grader! Trots att det inte finns något som hindrar, så står vattnet stilla, troligen beroende av underströmmar på var sida om bryggan.”

Härlig historia som beskriver hur små marginaler det handlar om. Men nu tidigt på säsongen kan alla lottlösa fisketurer belönas med de där riktiga höjdpunkterna som tydligt sitter kvar på näthinnan. Trots att det gått 22 år! Det bekräftar också uttrycket som en kustfiskare myntade till mig en gång; man vet först efter turen om det var bra förutsättningar för havsöring eller inte!   

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar