tisdag 22 mars 2011

Spännande förutsättningar

Nu kan man väl säga att våren har kommit till Skåne? När jag vandrade på Malmös gator idag möttes jag av solsken som verkligen värmde, 15 grader hör jag någon säga. Som havsöringsfiskare är första tanken att nu sätter det igång! Det finns många åsikter om vilken temperatur som är bäst på vattnet. Jag vet inte vad jag föredrar, men när det passerar fyra grader kan öringen verkligen vakna till liv. Vi är inte riktigt där än, men med sol och sydvästliga vindar kan det gå fort. Mitt största orosmoln denna dag var den friska vinden på 12 m/s. Väl vid kusten infrias mina förhoppningar. Fastlandet läar och det är lagom med blåst. Dock ser jag ständiga gäss som rullar in när jag står och gör mig redo. De är alltid svårbedömt på avstånd hur stora de egentligen är och man får helt enkelt vada ut och känna efter.Nåja, rejäla dyningar sätter balansen på prov! Dock ser vattnet precis lagom grumligt ut vilken tänder mina förhoppningar. Många kast avverkas i olika riktningar. Strömmen är kraftigt och ofta tappar jag kontakt med draget. Kaffesuget kommer och jag knallar in för att vila en stund. Passar även på att testa självutlösaren på min kamera med hyfsat resultat. Kaffet ger nya krafter och idéer. Traskar iväg en bit för att testa en vik där vågorna inte når.

Det finns alltid en poäng i att fiska där lugnt- och aktivt vatten möts. Platsen är ny för mig och det är med spänning som jag testar en Häxan. Efter en längre stund inser jag att denna plats inte heller var rätt. Drar mig in mot stranden igen och sjunker ner på en sten. Solen har börjat sina bana ner och jag inser att det endast är en knapp timme kvar. Eller egentligen agerar jag nog redan på övertid då öringen denna tid på säsongen oftast är aktiv mitt på dagen. Men i ren desperation väljer jag att testa en svart Spöket 35 gr. Varför vet jag inte, men det är kul att experimentera. Kanske en grov öring uppfattar en svävande siluett som den bara måste attackera. Ni vet nog svaret. Spöket förblev ett spöket, alltså osynligt. Jag beger mig hem lottlös, men ändå med ett leende på läpparna då våren äntligen har kommit.     

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar