tisdag 22 mars 2011

Tappar du dina havsöringar?

Jag gillar styva spön med härlig toppaktion. Främst för att man kastar så otroligt långt och att man nästintill har direktkontakt med draget. Detta gör att man med minimal fördröjning känner när en öring är framme och stöter. Av samma anledning väljer jag flätlina.Ibland fiskar jag med andra spön ur min samling. Under de varma månaderna när små drag är valet gillar jag lätt utrustning. Även en liten fisk bjuder då på en otrolig kamp, men denna uppsättning skulle inte klara av våren vildare väder.


Skillnaden jag märker i kampen med fisk är att jag tappar så många fler med styvt spö och flätlina. Visserligen krokar jag dem, men efter en stunds kamp brukar de vinna och simma vidare. Anledningarna är nog många, men valet av styv utrustning kan spela stor roll. Havsöringen är fenomenal på att skakas sig loss, men med flexibilitet blir det svårare. Om man har ett styvare lina får man kompensera det med ett mjukare spö. Nu gör inte jag detta, men det hade nog varit bättre. En alternativ lösning är att vid hugg lossa på bromsen och hålla ner spöet. Med detta blir man lite mer följsam mot fiskens rörelser.

Slutsaten med detta inlägg är jag inte helt klar över, men man ska vara medveten över vilka konsekvenserna valet av utrustning har. Jag anser dock att det styva alternativets fördelar överväger även om en och en annan fisk tappas. Detta kan kompenseras med teknik och vassa krokar. Men om det inte alls fungerar så kan en extraspole med nylonlina vara en snabb lösning!  

2 kommentarer:

  1. Trevlig sida. Du använder dubbla fjäderringar antar jag? Stor skillnad i antal tappade fiskar annars. Ha det gott så kanske vi ses längs kusten.

    /JohanB

    SvaraRadera
  2. Jo det gör jag. Men generellt tror jag att en flexibel nylonlina har större påverkan om du tappar fisken eller inte. Men vem vet? Kul att du gillar sidan. Ha det gott!

    SvaraRadera