måndag 18 april 2011

Blank besa och förödande statistik

Efter en vecka av trist väder värmer solen våra kinder igen. Då mycket annat också har stått på schemat har detta inneburit en välbehövlig paus från fisket. Med årets fångststatistik kan man döda sitt intresse. Se bara på Blänkaren 2011, 150 fiskare och mycket lite fisk. Man kan själv göra huvudräkning på hur många timmars fiske som krävs för att ta en blank fisk. Vad som är fel vet jag inte, men alla är överens om att det är ovanligt svårt. Jag skyller på månen och andra på utsläpp.I mellan två platser igår möter jag en annan förhoppningsfull fiskare. Han berättar att han brukar ofta fiska på väg hem från jobbet, men har knappt fått någonting i år. När hög frekvens inte lyckas är det riktigt knepigt. Även om fisken är tjurig bör den äta någon gång och den som testar ofta brukar va lyckosam. Det bör betyda att fisken inte finns vid kusten. På sista sträckan träffar jag ett gäng danskar som fiskar av grundvattnet mycket metodiskt. Generellt har danskar en mycket mer förfinat öringfiske än vad vi har. Svenskar kör ofta stort och långt ut, medan dansken kör med lätta prylar och precision. Det har i alla fall gett resultat, två tappade blanka och en ”Köpenhamsblank” som har fått följa med upp. På Bornholm säger man ”Köpenhamsblank” för besa. Denna fisk verkar ha återhämtat sig bra, men har med allra största sannolikhet lekt i höstas. Nåja, i dessa tider kan en fisk som denna också väcka intresse. Inget intresse fanns för min Bornholmpil ikväll och jag fick ännu en gång återvända hem besegrad. 


2 kommentarer:

  1. Ruggigt segt på Blänkaren, tre rapporterade fiskar på 150 fiskare... Vi hade inte ett napp på tre pers. Idag är det ju riktigt varmt ute, det kanske får fart på dom:)

    SvaraRadera
  2. Blir nog en runda imorgon för min del. Nu kan man inte skylla på kallt vatten längre så det blir väl till att slipa på undanflykter redan ikväll?

    SvaraRadera