söndag 24 april 2011

Läckra maskar men kräsen fisk

05:20 ringde klockan idag, men ljuset var redan påtagligt i vårt sovrum. Jag skulle upp och fiska och min tjej på ridtävling. Det är inte ofta man får avnjuta en frukost tillsammans vid femsnåret en lördagsmorgon. Tyvärr är säsongen redan så långt gången att jag i bilen fick njuta av soluppgången. Jag är inte så hård att jag kan lämna lägenheten i mörker för att vara vid havet vid gryningen. Men det är något speciellt med tidiga mornar. Det stigande ljuset väcker nytt hopp och tron på nya möjligheter. Dock händer inget första timmen. Det är ostlig vind och det dynar in mycket stora vågor från gamma sjö. På väg in mot en kopp kaffe ser jag något slingra sig i vattnet; en borstmask! Jackpot tänker jag och går in för att snöra på en Wolly Bugger. Jag bytar även plats till lite mer mjuka bottnar. En fiskekompis Mikael har upplevt leopardbottnar mycket framgångsrikt i år. Kanske för att de snabbt får ökad värme genom reflektion?

På ny mark registrerar jag klart vatten. Med fluga är det inget som sänker mina förhoppningar. Efter ett par kast ser jag en skugga följa efter. På några meters avstånd skymtar jag en besa i respektabel storlek. Den övertalas inte av flugan utan vänder om igen. Några kast senare följer en fisk ännu närmare in. Lekfärgade fiskar får inte mig uppspelt i vanliga fall, men i dessa knapra tider är de också en fröjd för ögat. Med det klara vattnet, den bruna nyansen och den finkorniga stenen går fantasierna till en Ammarnäsöring. Där skulle dessa storlekar bjuda på en makalös kamp. Tillbaks i verkligheten byter jag plats. En tredje och stor besa följer efter och hugger efter flugan, dock inte med någon vidare precision. Till sist får han syn på den fule mannen på stenen och inser att det är dags att dra. Det måste jag också, påskmiddag väntar!

Nåja, fisk är vid kusten även om det endast är de bruna. De står väl vid stenarna och njuter av ökad temperatur i vattnet. I sanden ser jag också bevis på att det finns blank fisk. Något makabert, men ändå en välkommen syn. Jag är dock mycket nyfiken på hur det går för er andra? Får ni någon fisk? Är det någon teknik som funkat bättre? Kommentera gärna då det är mycket sparsmakat med rapporter just nu. 

    

2 kommentarer:

  1. Jag var ute tidigt men lyckades köra ifrån mina vadare för andra gången den här säsongen. Hem och hämta och ut igen. Fiskade mellan 0600 och 1200 utan att få något. Körde på blandad botten. Min klart sämsta säsong än så länge.

    SvaraRadera
  2. Jag har kört ifrån min rulle ett par gånger. Jag det är tufft, men nu borde det i alla fall bli några heta veckor.

    SvaraRadera