lördag 14 maj 2011

Sörmland och horngäddor

Då jobb och privatliv har påkallat mycket tid har det blivit få besök på kusten de senaste veckorna. Man har läst blandade rapporter och framgångar och motgångar. Vad jag har saknat i år är lagom vind från rätt riktning. Vi har haft allt för mycket konstiga väderförhållanden som ställt till det.

Förra veckan lämnade jag Skåne för att åka till vårt lantställe i Sörmland. Ett välkommet avbrott mellan öringfiske och jobb. Detta område är ett mecka för våra vanligaste sötvattensfiskar. Jag ger mig ut på sjön med min gode vän Henrik från Stockholm. Kustfiske i all ära, men att sitta i en båt och snacka livet när solen lyser är bra det också. Det egentligen för fint väder för gädda mitt på dagen. Några små nappar inne vid vassen. Vi testar djuptrolling över 30 – 40 m i en förhoppning att lura ett pelagiskt monster. Inget händer. På väg in för lunch nyper det till i min jigg. Kastet efter sitter där en fin gädda på Henriks wobbler. Kanske runt tre kilo, men mycket vacker och välgödd. Välmående fiskar är alltid kul att få, men tyvärr lyckas gäddan frigöra sig själv innan fotografering.Chorizo, fransk potatissallad och tysk pilsner smakar extra bra på ekbackarna. Dagar som dessa är fisket av sekundär betydelse. Efter vila trollar vi oss snabbt hem då Syrianska – MFF hägrar i Södertälje. Kul när man lyckas trycka in alla ens intressen på en och samma dag.


Tillbaka i Skåne och en tur vid kusten. Det skulle blåsa 5 m/s, men jag kan inte spåra vinden. Ett antal näbbgäddor blir det innan jag beger mig hem. Något matt på öringfiske är man, men nu börjar blankfiskarnas högtid. Måste samla kraft och komma igen! Det är nu på nätterna man har chans på det stora fiskarna som går in för att äta sig mätta på kustens smörgåsbord. Vi får se vad som händer och när lusten återkommer.      

  

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar