måndag 12 september 2011

Hur många åar ska man passera för lite fiskbart vatten?Sista helgen för året är över då man får fiska havsöring i Skåne. Fisk blev det, men var efter mycket letande då tången låg tjock längs hela sydkusten. På söndagsmorgonen körde jag hela vägen från Beddinge till Engelska bryggan för att hitta inbjudande vatten. Jag reflekterar också över alla åar som rinner ut längs sydkusten. Jag skymtade fint vatten vid Mossby, men ville ändå fortsätt då jag hört att det varit bra vid Engelska bryggan tidigare i veckan. Väl framme grusades mina förhoppningar. Fullt med fiskare och ogästvänligt vatten. Böt några ord med en fågelskådare som sitter där varje morgon. Enligt hans ögon var det inte många fiskar som kommit upp senaste veckan.  Mossbystrand dök upp på min näthinna och bilen rullade västerut igen.

En halvtimme senare står jag på en sten och gillar vad jag ser i vattnet. Mycket betesfisk i rörelse och här måste vara öring tänker jag. Några kast senare skjuter en öring upp i luften några spölängder framför mig. Under dess hundradel ovanför ytan hinner jag registrera att det är en fin fisk på några kilo i något lekfärgad kostym. Pulsen går upp och min Bornholmspil betar av hela området. Inget händer och jag växlar om till Bombarda och fiskimitation. Ytterligare en öring modell mindre visar sig i ytan, men min fluga verkar inte locka. Klockan passerar lunch vadarna börjar bli varma av den gassande solen.

 
En lunch och en 0-0 match i fotboll senare är jag tillbaka på samma ställe igen tillsammans med min bror. Har man sett fisk på en plats under dagen brukar den vara kvar när solen påbörjar sin vandring ner för himlavalvet. Vattnet har grumlat till sig under dagen, men är fortfarande  fiskbart. Väljer Bombarda och ett litet skeddrag. En spännande kombination som erbjuder mer rörelse än en fluga. Det blir en del tång på kroken innan första fisken gör påhälsning. Efter en kort stund med kontakt släpper den. Ingen bjässe men trevligt med aktivitet. Jag ska precis föreslå en kopp kaffe och en diskussion om Ranegies missade målchanser, när det sitter något på kroken. En pigg öring som hoppar omkring mig. Dock verkar kroken sitta som den ska då den efter några minuter ligger i min hov. En tjock liten rackare kring kilot som intagit en lätt lekdräkt. Säger adjö och beger mig nöjd in till stranden för att smaka på kaffet. Visserligen borde man fortsätta att fiske, men ibland måste man få suga på karamellen. Det blir några kast till innan jag måste hämta min tjej på Sturup. Tveksamt om det blir några fler turer innan tomten hälsat på, men kul att kunna bevara en skön känsla inför 2012.   


Inga kommentarer:

Skicka en kommentar