fredag 6 januari 2012

Nya prylar och vilken storlek på draget väljer du?


Äntligen är det mentala gallret borta och vägen är öppen emot kusten! Dock hindrades en alldeles för sen nyårsafton mitt premiärfiske och nu har herr förkylning gjort entré. Men vad spelar det för roll när stormen Emil dominerar i hela sydvästra Sverige och man knappt kan ta sig till jobbet. Det positiva är dock bra öringrapporter från både den lovliga och olovliga perioden av fiske. Hur som helst är det enligt min mening alltid positivt när det är bra med fiske längs kusten. Skåne har en lång rad öringsproducerande vatten och de borde generera ett kraftigt bestånd.


När året är som mörkast och julen står för dörren brukar jag drabbas av kraftig fiskeabstinens. Man minns den gångna säsongen i detalj och tyvärr var det ganska många tuffa minnen. Synd var att juni rann iväg för min del då många bekanta skvallrade om många och blanka öringar. Men vad gör det när en ny och mild vinter står för dörren? Januari kan vara riktigt bra när hösten har hållit behagliga temperaturer. Det pratas om ca 5 grader i vattnet vilket är bra förhållanden. Men det milda vädret gör ändå att jag får lite huvudbry. Hur ser fiskens föda ut i skrivande stund? Varmt vatten och lite sol kan nog snabbt sätta igång livet under ytan för så som märlor m.m. Då kan man undra om röd/svart Sandgrävling fungerar eller pattegrisen eller kanske en olivgrön no name? Det är bara ut och prova för att se vad som eftertraktas.

Men storleken på draget är något som jag funderar mer och mer på. Jag vill ändå tro/veta att blank öring i större modell gärna klipper sill-liknande drag och att besor gärna biter på mindre flugor. Men inga regler utan undantag och i spannet där i mellan finns mycket att välja på. Men jag tror nog att vi oftare bär reflektera över storleken på draget och inte alltid titta på färgen. Vilken storkel på draget gillar ni? Lånade en bild av Per Lundberg som jag blivit guidad av och som har stor kunskap om laxen. Han fångade denna fiska som hade stor variation på ”beten” i magen.

Ny rulle har det också blivit! Har länge varit sugen på att köpa en Ambassadeur som komplement till min haspelutrustning. Det blev en Ambassadeur Mörrum ZX 3601 som tydligen ska vara en kastkanon längs kusten. Det finns några uppenbara fördelar med multirulle till öring: lättare att hantera med kalla fingrar, känsligare slirbroms, längre kast etc. Jag kommer inte överge haspeln, utan komma använda min Ambassadeur styvare spö i ett livligt fiske med kustvobbler. I någon form av havsörings-jerk!
Återkommer med resultat!          

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar