fredag 2 mars 2012

När maten försvinner


Efter ett oroande inslag på Sydnytt bekräftades mina tankar om en kust som inte mår bra. För att nyansera denna bild ringde jag upp Johan Wagnström på Fiskeriverket för att reda ut den aktuella situationen. Detta är MIN återspegling av samtalet.

Fisket har under de senaste åren försämrats markant. Som ett exempel kan man jämföra det kustnära nätfisket efter öring som gått från 30 000 kg på 90-talet till blygsamma 590 kg. Man vittnar om ålfiskare som brukar få tömma sina garn på lekande öring, som endast under en hel säsong endast får några enstaka fiskar. Värst kan man säga att det är längs den östra skånekusten. Här kan det bitvis vara helt tomt med strandnära torsk, skrubbor, tobis m.m. Dock har man utanför Trelleborg sett ovanligt stora stim av spigg. På Gotland rapporteras också om extremt mycket Tobis, men den lyser med sin frånvaro kring Skåne. Det är också väldigt ovanligt att man får en ulk på kroken.Utan att blanda in Gotland i diskussionen kan man ställa sig frågan vad denna onormala fördelning beror på? Är det vissa arter som tar över och fördelning blir ojämn? Det som är värt att notera är att det verkligen inte är något fel på reproduktionen av öring i våra åar och bäckar. Utan felet måste ligga någon annan stans. För att tydligare hålla koll på utvecklingen ska man nu installera en avancerad fiskräknare i Nybroån.
Det finns vissa tendenser som påvisar att fisket varit bättre för både torsk och öring under juni och juli. Hur detta hänger ihop är svårt att säga, men det kan tala för att det krävs sommarvärme för att få igång matproduktionen i vattnet. För många har vittnat om väldigt lite småliv under våren på de kustnära sträckorna. Min personliga reflektion är också att man markant märker skillnad när fisken är inne. När en person får fisk får ofta fler fisk, men det är ganska ovanligt med ströfiskar.

Vad som kan vara intressant att veta är:
 •          Hur upplever ni fisket i allmänhet?
 •         Vilka perioder har varit bra?  
 •          Har ni sett vad er fisk har i magen?
 •          Hur mycket småliv ser ni via kusten?

Alla åsikter är av värde och dessa kan ni jättegärna få maila till mig på linus@inka.se så ska jag vidarebefordra dem till Johan.

Hör av er vi frågor!

2 kommentarer:

 1. Det är nät fiskarnas fel dom ger sig aldrig. Fiskar tills den minsta lilla fisk finns kvar. Industriell produktion och övergödning förstör också grundförutsättningar för ett rikt vattenliv.
  Nätfiskarna är fascinerande dumma och saknar nästan någon form av intelligens och agerar nästan som dom inte har någon hjärna kvar. Dom klagar och vill bara att det ska bli som förr att det bara ska komma en dag. Dom förstår inte bättre än så. Det är det som är mest skrämmande att personer kan bli så inbillade på dumheter att dom tror sig själva.

  Dom kommer aldrig ge sig. Tills fisket är utdött.

  SvaraRadera
 2. Det är nog Du som saknar hjärna!!!!

  SvaraRadera