lördag 11 januari 2014

Havsöringsfiske längs ett blåsigt Österlen


Vågorna bryter rever
Bladlösa trädtoppar som vajar friskt är det första som mötte mig till morgonkaffet. Vädret ser något ruskigare ut än vad rapporterna lovat. Tur att Fredrik också var lite segstartad efter gott vin igår. Väl på plats i bilen iakttar vi hur några ensam och bortglömda vimplar står vågrätt ut i blåsten. Väl på plats vid kusten ser vågorna mindre ut än vad vid trott, men stora nog för att sätta motoriken på prov. Jag gillar rörelse i vattnet, men det får inte vara värre än att öringen orkar jaga. 

Några av dagens dragval
Plötsligt ser jag en blank öring surfa på vågornas ryggar och Fredriks spö står som en båge. Havsöringen verkar vara på jakt idag! Efter en tids kamp hjälper jag till att landa fisken(vi skippade håvarna idag p.g.a. den starka blåsten). En fin fisk på 60 cm som blir en lagom middag.

Vackra färger i januari
Dagen fortsätter med att vinden tar i och vi söker lugnare vatten. Ginklart vatten är inte min melodi, men skönt att vila från blåsten. Vi ser lite liv kring tångruskorna vilket glädjer när man pratar om en livlös kust. Jag byter om till bombarda och ett litet skeddrag. Jag smyger längs stenrevet och fiskar av grunt vatten. Plötsligt när jag står djupt i mina tankar och regnet duggar tätt går en stöt genom kroppen. Efter ett något försenat mothugg bekräftas det att det är fisk. Ett par knyckar sen vänder den med stjärten i luften 10 m framför mig. Tystnade sprider sig samtidigt som linan slaknar och jag inser att det håller på att mörkna. Genomblöta sätter vi kurs hem mot staden ödmjuka över vad naturens utmaningar och vad den försett oss med.   

Positivt med småfisk i magen

6 kommentarer:

 1. Verkar lite struligt att kommentera så om det blir tre kommentarer av detta så är det därför:-) Själv drog jag upp årets två första öringar i lördags. Även jag körde östkusten men hade lugnare vatten än vad ni verkar ha haft. Kavlugnt och ginklart men pigga fiskar. Flertalet som gjorde rejäla hopp där hela fisken var över ytan. Två blänkare, den större på en bit över 60 cm, gjorde att det kändes motiverat med tre timmar sammanlagt i bilen för tre timmars fiske :-)
  Skitfiske!

  SvaraRadera
  Svar
  1. Hej Johan. Kul! Jag fick mail om en annan kommentar från dig igår men kunde inte hitta den? Ja vi hade hårt väder! Jag är inte alls kompis med klart vatten, men hade också napp på den sidan med ett litet skeddrag. Vad fick du på? Hur är annars din erfarenhet att lugna vatten? Jag går nästan aldrig där i från som en vinnare, Möjligt vis en sensommarkväll!

   Radera
 2. Jag klapp en på ett gul/svart 360 och en på ett gul/orange Snurrebassen. 360-dragen kan jag verkligen rekommendera. Jag började med att köra bombarda eftersom vattnet var så klart men det gick bättre med spinnfiske. Lugnt vatten har jag inget emot men då ska det helst vara färgat. Var hade ni så mycket vågor? Jag höll till ganska nära Kivik.

  SvaraRadera
  Svar
  1. Okej, så pass. Har aldrig övertygats av 360, men vet att de funkar. Tycker att man måste fiska lite väl snabbt i kyligt vatten. Vi slickade kusten hela vägen från Ystad upp till Prästen Badkar och vågorna blev mindre desto längre österut vi kom.

   Radera
 3. Jag körde 18gr.-versionen. Jobbar man lite med spöet kan man sick-sacka hem den och då behöver det inte gå så fort. Att fiska långsamt hade jag ju redan testat med bombardan. Tänkte fiska på ett ställe som jag rekat via satellitbilder men det gick inte att köra ner där med bil så jag fick improvisera lite och då blev det mot Kivik.

  SvaraRadera
 4. Får testa lite mer, man har ju så mycket annat kul i draglådan. Skicka din mail så kan vi diskutera heta platser!:)

  SvaraRadera