tisdag 21 januari 2014

Lägesrapport på Östersjön från Johan Wagnström

Bild: Tommy Svensson
Då jag är uppvuxen längs kusten och jag länge varit engagerad i dess välmående så pratar jag regelbundet med Johan Wagnström på länsstyrelsen. Johan är fiskeridirektör och har under senare år aktivt jobbat med Östersjön som verkat må allt sämre. Men som han själv beskriver är det en komplex problematik som sträcker sig över lång tid. Det går inte att isolera några speciella händelser utan man får lyfta blicken och se hur allt hänger ihop. Men efter en mild säsong ser det i alla fall ut som det är mer liv längs våra kuster än tidigare år vilket är positivt. På Havsöring längs Skånekusten har vi fört en rad diskussioner om vad som påverkar Östersjön. Jag låter Johan reda ut några av punkterna.


 • Många rapporter visar fin uppstigning av havsöring i våra åar vilket är ett gott tecken. Så det verkar inte vara någon brist på denna fisk.  
 • Väldigt få av de stigande fiskarna har märke av sälattacker.
 • Sälen och skarven påverkar beståndet längs kusten, men kan knappast ses som ett hot.
 • Det finns väldigt mycket torsk, men den växer inte. Det verkar som torsk och skarpsill befinner sig i olika områden och det kommer inte igång något naturligt kretslopp. För torsken blir det en form av tusenbröder-fenomen, alla fiskar lika stora.  
 • Tyvärr ser man inget större saltvatteninflöde i Östersjön trots höstens kraftiga stormar. Dock kan detta ta tid innan det händer. Att inflöden av så kallat friskt vatten till Östersjön har goda effekter för Östersjöns miljö och levande organismer är allmänt bekant. Vi håller tummarna och läs mer om saltvattensinflöde här!
Vi följer utvecklingen och kommentera gärna iakttagelser på liv ni gör längs kusten!     

3 kommentarer:

 1. Skönt att höra att det verkar bättre med bestånden:-)

  SvaraRadera
 2. Ja vi håller tummarna, men allting går långsamt!

  SvaraRadera
 3. Mycket bra att sätta fokus på Östersjöns utveckling. Många som med rätta varit oroade över utvecklingen men det känns som om medvetandet har ökad kring havens tillstånd. Får hoppas att det resulterar i en förbättring.

  SvaraRadera