söndag 9 februari 2014

Årets första vårfiske efter havsöring

Härligt att testa färgvalen under ytan

Solstrålarna smög in mellan gardinen när jag vaknade på morgonen. En ovan känsla efter flera veckor med moln och blåst. Vinter kom lika snabbt som den försvann, men isen längs kusterna har hållit stränderna i ett hårt grepp. Förmodligen då ihålliga vindar har pressat ismassor in mot land vilket gjort att plusgradernas inverkan har minskat.


Solen sken med sin närvaro
Väl på väg mot bilen inser jag att det verkligen är vår i luften. I februari får solen mer tid på himmeln vilken snabbt märks på marken när tjälen släpper. Fåglarna kvittrar och bilen är behagligt varm när jag sätter mig i den. Äntligen en vinter som tänker på oss havsöringsfiskare. Väl vid kusten är det ett mossgrönt och vårvilt hav som möter oss. 


En klassiker i form av Snaps Julgran och en ny bekantskap, ABU Veritas Trigger. Positiv överraskning!

Solens strålar värmer oss och man anar optimism. Framgången vilar på en tunn linje tidigt på våren, lyckas vattnet bli tillräckligt uppvärmt kan ett spännande fiske vänta. Vinden är frisk och vågorna slår emot oss.Vi fiskar av både vind- och läsida. Ingen öring presenterar sig. Jag smyger längs strandkanten och ser några spigg vilket gör mig på glatt humör. Jag knyter på en klassiker som brukar vara framgångsrik i februari, Snaps Julgran. Jag testar även en nytt spö till min multirulle, ABU Veritas Trigger. Som spinnfiskare är man inte bortskämd med valmöjligheter, men Veritas var riktigt skönt. Följsam aktion som verkligen passar utmärkt till spinnfiske efter havsöring. 

Gulaschsoppa från Spoonery värmer oss

Solen förflyttar sig sakta över himlen och det blir inga hugg idag. Säkerligen för kallt i vattnet fortfarande även om en liten fågel skvallrade att det tagits några blanka under veckan som gått. Men så är vinterfiske, rätt tid och plats så är framgången ett faktum. Vi är nöjda med fågelkvitter och en vacker dag i solen. Nu är våren här och vi slipar formen till de riktigt heta dagarna längs kusten. 

Några av dagens dragval


Testade den nya lättade linspridaren 

Freja vaktar fiskeprylarna på stranden   

1 kommentar:

  1. Grymt väder. Själv var jag ute på en långtur efter torsk med hyffsat resultat, även om de stora lös med sin frånvaro. Om bara isen smälter bort så kan det nog bli tidig peak på öringsäsongen i år.

    SvaraRadera