lördag 22 februari 2014

Födelsedagslunch, Fenwick Momentum och vårlik bomtur...

Sydvästliga vindar gör mig alltid glad och synnerligen när solen visar sig från sin bästa sida. Efter att ha lämnat Carin på Sturup klockan 7 var det lagom att glida vidare till kusten. Disen låg tungt över Söderslätt men det var en och en annan solstråle som tittade fram. Väl vid kusten hade dimman lättat och det var fri sikt åt både öst och väst. Dock var vinden friskare än vad jag tänkt och det låga vattenståndet gjorde att vågorna bröt knepigt mot revet. Alla förutsättningar var fina förutom att det var svårt att hitta tillräckligt djupt vatten att fiska av. Med djupt vatten menar jag 40-50 cm efter revets brytpunkt som ofta kan vara ett smörgåsbord för öringen. Där är vattnet både syrerikt och uppvärmt vilket gör att smålivet kommer snabbt igång tidigt på våren. 

Vi fiskar av en längre sträcka och byter ställe. Det blir lite djupare och lite grumligare i ett bakvatten öster om en udde. Det känns hett men öringen lyser med sin frånvaro. Då jag lovat på att bjuda på fisksoppa till dagens födelsedagslunch känns det lite stressigt, men som tur finns där fryst torsk som backup.

Jag testar ett nytt spö, Fenwick Momentum upp till 32 gr. En riktig kastkanon som funkar bättre än mitt Edge 3776 längs en kust med vindbyar. Jag prickkastar på både grunda stenar och siktar mot horisonten, men inget nyp eller känning. Men Momentum har en mycket känslig klinga som lämpar sig mycket väl vid mothugg.  Plötsligt sneglar jag på klockan och den är 11:16 och jag får se mig besegrad. Det är små marginaler i havsöringfiske och idag kunde det varit perfekt om vattennivån varit lite högre. 

Väl hemma väntar en förberedd fisksoppa och födelsedagslunch. Som plåster på såren får jag en heldagsfiske med pappa och bror. 26 april kan vara vackert men det finns en överhängande risk att näbbgäddan kommit på besök då med årets milda vår.

Lovande morgon

Positivt överraskad av Fenwick Momentum

Fin rörelse i vattnet idag

Får gräva djupt i lådan

Dags att åka hem

Naturen visar att våren är på väg

Heldagsfiske och snygg teckning:)

Ser ut att bli Österlen

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar