torsdag 29 maj 2014

Jag byter kall öl mot ljummet vatten

De varma vindarna kom tidigt i år. Redan i mitten på maj var det bara ben i parken och uteserveringarna blev fulla. Plötsligt måste vi fiskare samsas med alla andra längs vattenbrynet. Trots att jag är en social person minskar suget efter att haft hela kusten för mig själv under vårens kyliga dagar. Det är ju så mycket annat som gör livet värt att leva just nu; kall öl, allsvensk fotboll, gröna gräset eller en matbit i solnedgången. Men suget efter öring finns alltid inom mig och kommer jag nära kusten väcks det snabbt till liv. 

Vi beger oss till vattnet en ljum och stilla kväll. Förhoppningen om öring är knapp, men man får fokusera på den fina omgivningen.  Strömmen kommer och går, lika så horngäddorna. Mellan benen simmar spiggen tätt och det vore ju konstigt och havsöringen inte lockades kustnära med detta utbud. När klockan passerar midnatt ger vi upp. Ingen öring, men sommaren är här och detta är inte sista sommarkvällen vi jagar salmotrutta. 
Fem tips vid sommarfisket


- Fiska! Jag vet själv att lusten kan tryta när värmen kommer, men tänk på att vattnet fortfarande svalt. Fisken kommer och går!
- Orka gå upp på morgonen! Öringen kan komma in sent under natten och stannar till morgonen. Är du på plats när ljuset är rätt kan du uppleva ett fantastiskt fiske.
- Imitera! Kusten är full av liv denna årstid och testa gärna att efterlikna småkrypen med flugor eller mindre beten.
- Fiska snabbt! Öringen är snabb i både kropp och sinne denna tid. Ett långsamt bete kan mycket väl framstå som ointressant.
- Hitta närhet till djupt vatten! Öringen kan gå mycket grunt men gillar närheten av djupt vatten. Försök hitta dina lokala ställen som uppfyller dessa kriterier. 

Vi ses vid kusten! 

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar