tisdag 16 december 2014

Öring- och regnbågsfiske på Madeira del 1


När den skånska hösten är som gråast beger jag mig sydöst. På 10 000 m höjd passerar jag Frankrike och Spanien, snuddar vid Marockos kust för att fortsätta 60 mil rakt ut i Atlanten. Efter en oändlig sträcka djupblått havsvatten syns det plötsligt en kontur i flygplansfönstret. Det som visar sig påminner om en miljö hämtad från Jurassic Park. Frodig skog, höga toppar och klippiga stränder samsas på öns yta som endast uppmäter 794 kvm. Madeira är platsen och där finns färgkartans alla nyanser tack vare det subtropiska klimatet. Du kan sola vid stranden på förmiddagen för att efter lunch vandra fullt påklädd på nästan 2000 m höjd. Där emellan har du upplevt en rad olika miljöer med allt från ett föränderligt Atlanten till en grönskande urskog som har en blomsterfauna bestående av regnbågens alla färger.

Väl på hotellet får de snabbt nys om att jag är sportfiskare. Omgående pratas det historier som stora Marlins och Sailfish. Jag lyssnar intresserat, men påtalar ganska snabbt att det är ”trout” som jag ska fiska. Det tittar frågande på mig och skakar på huvudet. Jag insisterar och pekar upp mot de molntäckta bergen. Jag tror aldrig de köper mitt koncept, men trevliga som alla Madeirabor är låtsas de i alla fall som om det. Jag hinner bara ställa väskorna på rummet innan jag från ett sms från min guide Herminio om att han är på plats utanför och väntar och att han vill att jag skyndar mig då ett omslag i vädret talar för bra fiske.           


Mannen som möter mig är kort, men med ett leende större än de flesta. Ivrigt berättar han om gårdagens regn som får igång flödet i bäckarna vilket i sin tur leder till mer aktiva fiskar. Vi lämnar den soldränkta kusten och beger oss snirklandes upp i bergen. Vi kör i grönskandes dalgånger samtidigt som en underbar utsikt över kusten finns bakom våra ryggar. Herminio berättar om att öring och regnbåge planterades in på 50-talet och idag i princip upprätthåller en självförsörjande stam då de kan föröka sig själva. Fiskarna har också spridits runt om på Madeira genom de otaliga vattenkanaler som finns kors och tvärs över ön. Fisketrycket är väldigt lågt då många av dessa bäckar finns i svårtillgängliga raviner uppe i bergen, men genom att Herminio fiskat i över 30 år på ön berättar han glatt att han hittat ganska enkla vägar till många dessa av dessa avlägsna vattendrag. Herminio är en passionerad eldsjäl som fiskat världen över men som alltid återvänt till Madeira. Kärleken till ön är för stor!


TILL DEL 2

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar