söndag 4 januari 2015

Stormen Svea gör havsöringsfisket svårt


Vi har smält julmaten och nyårsraketerna har tystnat, samtidigt har vi tagit några små steg in i 2015. Då jag själv skålade in det nya året i Stockholm hade jag inte någon chans att ge mig ut på premiären och stormen Svea förlängde min längtan ytterligare. Men på den tredje dagen på det nya året fick jag äntligen bege mig ut längs den skånska kustremsan. Årets första tur är alltid speciell med tanke på det stora sug som byggts upp sedan 15 september.  När man drömmer om havsöringsfiske på hösten är det lätt att sortera bort kalla fingrar och trasslande linor. Men det som blir uppenbart för mig direkt är kustens makt och att man som havsöringsfiskare är så beroende av dess förhållande.


De senaste dygnens stormande har förvandlat vattnet till en brun massa som fullkomligt väller in över mig. Jag gillar när det grumlar till, men när siktdjupet knappt är en decimeter är det lätt att tappa tron. Jag tror på en fin balans mellan när fisken känner sig trygg i en skyddad(grumlig) miljö, men ändå har bra sikt över födan i dess närområde.


För att öka synligheten väljer jag ett större drag med ”blänk”. Fisken känner i alla fall vibrationer och har man tur kan en solstråle leta sig ner på några decimeters djup och på så sätt ge skenet av en fiskaktivitet. För att fokusera på prylar är säsongens nygamla bekantskap ”Fireline” på spolen. Jag var väldigt förtjust i Nanofil, men några olägliga linbrott fick mig att vilja testa nytt igen. ”Fireline” är helt ok och sticker inte ut på något sätt, kanske är den något svårare att trä igenom bombardan än andra linor.Jag får förflytta mig några mil för att hitta fiskbart vatten och till sist är där aktivitet. En liten havsöring hälsar säsongen 2015 välkommen. Jag vandrar en längre sträcka längs kusten och ser några böjda spön till. Med blotta ögat ser det inte ut och vara några rekordfiskar, men tidigt på säsongen är allt silver välkommet. Mitt i all prylhysteri smygfotar jag en fiskares spö och rulle medan han är och gör sina behov bland buskarna. Ett stycke svensk historia syns på bilden. Undra hur många fiskar på sitt samvete denna rullmodell har? Månen visar sig redan innan slagit fyra vilket vittnar om att det är tidigt på säsongen. Jag nöjer mig med dagens resultat, men hoppas på lite lättare förhållanden snart. Inga kommentarer:

Skicka en kommentar