söndag 1 mars 2015

Test av Svartzonker Signature 10,2 fot 8-36g haspel


Vi som gillar havsöringsfiske är inte alltid helt bortskämda med spännande nyheter på spösidan. I kölvattnet av Abu Garcias framgångsrika satsning tillsammans med SvartZonker kommer nu ett par spännande modeller för 2015. För havsöringsfisket lämpar sig primärt tre modeller som finns i längderna 8,2, 9,2 och 10,2 fot. Den kortare modellen lämpar sig kanske mer för båtfiske och den längre för kustnära fiske i vadarstövlar.
Abu har gett mig chansen att få ge mitt omdöme om den sistnämnda modellen på 10,2 fot med en kastvikt 8-36g. Det första som slår mig är den välbalanserade klassningen. Ofta måste man välja mellan 30 eller 40gr som max kastvikt, när det mest ultimata ligger någonstans mitt i mellan. I beskrivningen står det att spöet är byggt i ”slitstarka komponenter”. Det är först i efterhand man vet hur mycket spöet klarar av, men det känns i alla fall som om det klarar av hårda tag vilket kan vara en fördel vid kustfisket där spöet ibland tappas på stenar och åker i havet. Spöet är utrustat med MicroWaveringar som ger en rakare linje på linan vilket minskar vibrationerna i spöet. Vanliga ringar ger högre friktion som därmed bromsar linan och ger kortare kastlängder. Hur mycket det gör skillnad är givetvis individuellt, men förbättrad kastlängd är alltid tacksamt för en havsöringsfiskare. 
Spöet har en ganska klassisk mjuk och djup aktion vilket passar bra till havsöring. Personligen föredrar jag lite mjukare spö då de kompenserar öringens frenetiska skakningar och hopp på ett bra sätt. Nackdelen blir att du inte får lika bra mothugg då kontaken med betet blir något sämre. Svartzonker Signature 10,2 fot kastar väldigt bra och dänger verkligen iväg draget en bra bit. Det jag inte riktigt blir kompis med är rullfästet som känns lite ovant. Jag skulle nog vilja ha något mjukare och mer följsamt att hålla i. Spöet är ju verkligen robust vilket också gör att det känns lite klumpigt, men det är nog mycket en smaksak kring hur känslig man är.Sammanfattning: En mycket sympatisk och spännande spö. Äntligen har Abu lanserat något specifikt och genomarbetat för havsöringsfiskarna på spösidan. Tycker priset är konkurranskraftigt och kommer säkert utmana många andra modeller. Spöet har många tekniska detaljer som kan utveckla kastlängden vilket känns spännande. Ett mycket bra köp för den som vill ha ett kvalitetsspö och inte vill lägga mer än 2000 kr. 

Plus
- Många spännande komponenter som påverkar helheten, t.ex. MicroWave- och PacBayringar
- Bra kastvikt som passar väl till de mest använda dragen i spannet mellan 20 och 25g
- Robust och slitstark konstruktion som passar väl till havsöringsfiske
- Vettigt pris på ca 1999 kr
- Imponerade vikt på 172g      

Minus
- Rullfästet kunde varit lite mer ergonomiskt och plasten känns inte helt perfekt
- Spöet kan upplevas lite klumpigt och det skulle vara intressant om Abu tog fram en <28 g modell för en mer smäcker känsla 2 kommentarer:

  1. Vad är det för holkar på den Linus?

    SvaraRadera
  2. Hur tänker du? Det är inget klassiskt holkfäste, men sitter som en smäck.

    SvaraRadera