fredag 5 juni 2015

Skånska mord


Det är inte ofta jag avlivar en havsöring. Inte för att jag lägger någon värdering i det, utan mest för att när jag väl får ett så vackert djur i mina händer kan jag inte släcka dess livslåga. Jag vill se urkraften leva vidare! Men samtidigt är jag medveten om att för miljöns skull är det betydligt bättre om jag äter en öring från havet än att köper nötfärs i butiken. Men jag kan inte undvika att känna mig som en mördare av något vackert.


Vi är på plats när solen sakta sjunker mot horisonten. Fåglarnas sena kvällskvitter vittnar om att det är försommar i luften. Konstigt ibland hur relativt temperaturer kan upplevas. Det är stor skillnad på 15 grader i mars och i juni. Väl nere vid vattnet rullar vågorna perfekt in och det är lagom rörelse. Dock hopar sig algerna i drivor vilket gör det ofiskbart. Vi får vandra en bit för att hitta klarare vatten. Tydligen gillar även horngäddan detta då de snabbt attackerar våra drag på våra första kast. Jag smyger längre ut på revet i hopp om att nå djupare vatten. På första kastet suger det tag ordentligt och visst är det en öring! Men efter några korta språng lossnar den. Jag hinner inte misströsta länge förrän det sitter en finare fisk på kroken. Vild och galen utnyttjar den hela vårens samlade kraft för att försöka skaka sig loss. Jag tror först att det är en regnbåge p.g.a. den extrema formen. Men ganska snabbt ser vi att det är en fantastiskt fin öring som knappast kan bli fetare. Jag beundrar dess former innan jag avkrokar den. Tyvärr sitter enkelkroken så dåligt att den börjar blöda till gälen. Synd, men en bättre matfisk går knappast att hitta och detta är typexemplet på en blank havsöring. 


Vi fortsätter att fiska av revet och det hugger fler öringar. Även Fredrik får en mycket fin fisk som fullkomligt jagar hans drag till att den sitter fast. Likaså den en utmärkt fisk att lägga på midsommarbordet. VI försöker njuta av stunden medan solen sjunker bakom våra ryggar. I stället gör månen oss sällskap och tack vare dennes ljus kan vi fiska långt in på natten. 

2 kommentarer:

  1. Skönt att läsa att Ni inte är köttfiskare ! Jag har samma inställning som er avseende att kill är svårt med sådana skönheter, de är värda att leva vidare ! :-)

    SvaraRadera
  2. Nä kött fiskare är vi inte, men det finns som sagt många nyanser på det. Men de är otroligt vackra djur!

    SvaraRadera