lördag 7 november 2015

Längs Danmarks kust


När höstens vindar viner genom Skåne är havsöringsfisket långt borta. Men när suget blir för stort får man vända blickarna mot Danmark. Söndagen visar lugnt, men mulet väder vilket inte alls behöver vara en dålig kombination för havsöring. Javier, Henrik och Anders rullar tidigt från Skånes östra sida och strax efter sju passerar vi över bron med blicken riktad mot den danska kusten. I Malmö lös solen, men ju längre in i Danmark vi kommer desto mer tätnar dimman.


Väl framme vid klippans branta kant är det en grå massa och ett lugnt hav som möter oss. Vattnet är klart som en gintonic med lite citron i, så det kan mycket väl bli svårt att överlista fisken idag. Vi balanserar på stenarna och vandrar längs kusten medan vi fiskar av olika partier. Ganska snabbt böjer det i Anders spö och en fisk visar sig i ytan, men lika snabbt är den borta. Vi tänker att detta kan bli en spännande dag, men de nästföljande timmarna är sega.


I öringens frånvaro får vi celebert besök av havsöringsgurun Ole Rådhede som kommer förbi. Vi låter öringen vara ifred en stund och vi tänder grillen istället samtidigt som vi öppnar en sval Tuborg. Öl och pölsa är alltid en bra gardering om den danska öringen spelar svår. Säsongens fina fiskar diskuteras och vi längtar efter den Skånska vintern och 1 januari. Alla kan summera en fantastisk säsong där Javier verkligen visat var skåpet ska stå.


Med nyvunna krafter tar vi oss an eftermiddagens fiske. Ganska snabbt har jag en fisk på som släpper. En stund senare är det Javier som blir gäckad av öringen. Han brister ut i ett stort vrål och muttrar om att den var ”stooorrr” när spöet slaknar. Idag är det en sådan dag när öringen inte riktigt vill bjuda upp till dans. Trots att våra ryggar värker fiskar vi på tills mörkret faller, men utan resultat. Vi återvänder hem något förundrade över dagens sega fiske. Men suget efter en ny Danmarkstur finns där redan och i december när de stor blänkarna kommer nära kusten kan vi mycket väl vara tillbaka.     3 kommentarer:

  1. Den här kommentaren har tagits bort av skribenten.

    SvaraRadera
  2. Kanske dags på lördag igen eller?

    SvaraRadera
  3. Ja jag hoppas det om inte allt stormar bort! :)

    SvaraRadera