fredag 15 januari 2016

Årets första dagar


Hösten försvann i milt väder och hela tiden fanns tankarna om en ny premiär 2016. Man glömmer snabbt alla frusna fingrar och sega bompass när man drömmer tillbaka på året som gått. Så när man väl vadat ut och lagt sitt första kast för årets säsong är det med en viss förväntan, men ganska snabbt känner man hur januarikylan kryper på och att man även denna säsong inte ska få något gratis. Hösten dominerades av plusgrader, men som en naturlag så slog kylan till strax efter nyår. Synd för annars hade det kunnat bjudas på ett riktigt bra fiske.Jag söker stora vattenmassor för att hitta varmare vatten. På olika platser kan det variera mellan 2-4 grader. Stor skillnad för en öring under vintermånaderna. På första stället böjer sig spöet omgående och jag får ett gäng havsöringar kring och under måttet. Kölden har inte nått dessa fiskar och de är trots sin storlek ruskigt starka. Huggperioden är kort men intensiv och ganska snabbt tystnar det. Jag vandrar vidare längs kuststräckan och får tampas med en slumpfisk, men annars tyst. Jag försöker njuta av kuststräckans djurliv istället. Årets julklapp från min gode vän Oscar var en Vortex Diamondback 10x48. Kanske inget för den inbitne fågelskådaren, men det ger en bättre bild av aktiviteten kring mig. För varje år som går försöker jag mer och mer njuta av det som också finns ovanför ytan. 


Dagarna blir kallare och jag får kämpa mig igenom några bompass. Plötsligt känns det svårt och fisken verkar hålla avstånd. Men plötsligt hittar jag en grund vik där sand blandas med sten. På andra kastet är där fisk på som släpper och kort där efter har en ny havsöring tagit upp kampen. För mig är varje är öring en unik individ och jag är alltid lika förväntansfull över att få se dess teckning. Vissa har distinkta svarta prickar och andra har mer flytande som om de är målade med en våt akvarellpensel. Temat går igen och även på denna plats står ett antal öringar som är av mindre modell. Men när den tidiga eftermiddagen slår om och regnväder nalkas så slår fisken av på takten. Jag känner mig nöjd och beger mig tillbaka till stadens ljus och varmare miljöer. På radio säger de att "rysskylan" nalkas, men att vi i Skåne kan se fram emot varmare väder om en vecka. Någonstans känns det som om denna säsong kan bli riktigt bra. 


1 kommentar:

  1. Var söker du fisken nu när det är kallt både i vatten o luft?Tänk ut o halka lite här i Påskallaviks trakten.Fiskar bara med spinnfiske.Mvh:Ingvar

    SvaraRadera