fredag 11 mars 2016

När våren gör intåg
Kylan har hållit oss i ett milt, men konstant grepp under årets första månader. Det har inte varit särskilt många minus, men de har ofta varit där. Detta gör att vattnet är kallare än vad många tror, vilket gör att fisket stundtals kan vara segt. Jag har även reflekterat över att fisken ofta blir väldigt selektiv under februari när vattnet ofta bli kallt. För även om termometern ofta visat 4 + har ändå inte fisken velat övertygats av de vanliga taktikerna. Jag minimerar motståndet och går ner på små flugor och snart lossnar det. När första solen i mars bryter igenom fiskar jag över tångfläckarna mellan sandbankarna. Jag ser hur öring efter öring förföljer flugan ut över sanden innan rädslan blir för stor och de återvänder. Jag byter vinkel och snabbt sitter där en fisk. Liten, men med sprudlande energi och snabbt får den återvända till vattnet. Jag ser hur ytterligare några fiskar modell större förföljer flugan utan att fullfölja jakten. Men snart är där ytterligare en opportunist som låter sig övertygas och så håller det på fram och tillbaka under en timmes tid. En upplevelse som ger energi efter ett kyligt februari. Framför allt är det fantastiskt att få studera öringen i det klara vattnet utan att den sitter på kroken. Lika snabbt som de dyker över den beigea sanden försvinner de i den mossgröna tången.

Dagens framgångsfluga

Solen sjunker och öringen närvaro försvinner plötsligt. Jag fortsätter och fiskar av en sträcka, men inget händer. Jag byter plats och inget nytt händer. Jag ser hur solen försvinner bakom horisonten och förvånas hur snabbt kylan tränger på. Även om våren gjort antåg är det fortfarande bars mars och framöver kommer det handla om att hitta de platser längs kusten som värms upp lite snabbare än alla andra. För där kommer säkerligen öringen hålla till.


    2 kommentarer:

  1. Supertrevlig blog. Jag gillar verkligen ditt sätt att skriva och bilderna är ju jättesnygga. Inspirerande. Själv har jag nyligen startat fiska havsöring (spinfiske) och efter sju pass har jag fortfarande inte landat någon. Hoppas på bättre fiske nu när solen är framme.

    SvaraRadera
  2. Hej Marten! Tack för beröm. Kan behövas när motivationen sviker lite. Säsongen har också varit ganska seg för mig även om jag inte hunnit fiska så mycket. Kan bara ge dig rådet att kämpa på. Välj ut ett par platser och lär dig dem, det är inte sällan öringen lurar bakom samma sten flera gånger per säsong. Vi hörs!

    SvaraRadera